Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Marcin Krukowski emilia wilczewska *** *** Bartek Brzyśkiewicz Marek P Mateusz Matias Mariusz0o halotunowa SzczepanS Ann31 Marian Zamojski Monika J Kasia :) (25840 niezalogowanych)
41 Postów
Kobieta :) Polka
(Noriska)
Nowicjusz
Madziamadzia
>czy mimo to moge sobie wypelnic te wnioski i przysla mi gratisy?

Jak masz adres norweski to mozesz

Swoja droga to czemu chcesz rodzic w Polsce. Jak czytam opisy porodow w Polsce, nawet tych oplaconych lub w prywatnych klinikach (gdzie tez tna rutynowo - po fakcie i tak i Ci wmowia, ze trzeba bylo), to sie ciesze, ze bede rodzic w Norwegii. Tym bardziej, ze u mnie w szpitalu jest mozliwosc porodu do wody !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
Benka

>czyli jak mąż ma ten Foedselnummer tzn że ma wszystko legalnie?

Tak, pod warunkiem, ze ma ciagle pozwolenie na prace (niech sprawdzi date)

Tak mi sie skojarzylo. Jak Ci twoj praktykodawca wyplaca wynagrodzenie? Chyba nie do reki!!!! Czy dostajesz wycinki wynagrodzenia? Wszak powinnas miec karte podatkowa (skattekort) a tam jest personnummer. Do czasu wystawienia karty podatkowej placi sie 50% podatku, oczywiscie do odzyskania przy rozliczeniu rocznym ale jednak dopiero po ponad roku.
Z drugiej strony na ile ma pozwolenie na prace Twoj maz? Jesli na piec lat to na twoim miejscu zalatwialabym pozwolenie na podstawie laczenia rodzin, bo dostaniesz tyle ile maz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
Początkujący
próbowałam wypełnić formularze na gratisy i wiecie co jeszcze długo musze sie uczyc norweskiego.moze do porodu zdąże
swoją droga ja to bym wolała ciąże prowadzić w polsce a rodzić tutaj
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(madziamadzia)
Wiking
a nie kazdy jest stworzony do naturalnego porodu a bez dobrej znajomosci jezyka przy tak powaznym zabiegu nic dobrego z tego nie wyjdzie ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
Madziamadzia
> bez dobrej znajomosci jezyka przy tak powaznym zabiegu nic dobrego z tego nie wyjdzie ..

Moim skromnym zdaniem to dobry kontakt z polozna jest potrzebny przy naturalnym porodzie i dlatego warto sie nauczyc podstawowych slowek po norwesku lub angielsku.

W przypadku CC cieta kobieta albo ma calkowita narkoze (99% CC planowane) albo czesciowa (90% CC naglych) - ale i tak nie ma zadnego wplywu na dzialanie lekarza i zespolu

Zatem dla tych co nie znaja jezyka powinno byc chyba obowiazkowe CC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Benka)
Wiking
Ja nie dostaje za to wynagrodzenia. To są praktyki w ramach wymiany międzynarodowej studentów (program Erasmus) i dostałam tylko stypendium w euro jak wyjeżdżałam. Teraz nie mam nic. A mój mąż, ciągle mnie dziwi jedno dostaje pozwolenie na pobyt tylko na jakis okres czasu, teraz mu się kończy 24 lutego. Nie rozumiem dlaczego nie dostaje np na 5 lat.....To wszystko mnie tu przerasta(((
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
(Noriska)
Nowicjusz
benka
>A mój mąż, ciągle mnie dziwi jedno dostaje pozwolenie na pobyt tylko na jakis okres czasu, teraz mu się kończy 24 lutego. Nie rozumiem dlaczego nie dostaje np na 5 lat.....To wszystko mnie tu przerasta

Moze ma kontrakt przedluzany czastkowo. Pozwolenie na prace i pobyt na podstawie umowy o prace jest wystawiane na okres umowy. Czasami jest to tez widzimisie urzednika - umowa jest na czas nieograniczony a pozwolenie na prace daje na dwa lata.....Nie ma regul. Oprocz tej pierwszej - nie daja na wiecej niz opiewa umowa o prace.
Czy juz wystapil o przedluzenie (czy dostal kolejny kontrakt/umowe?). 24 luty to juz niedlugo....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Benka)
Wiking
Tak już był na policji. Męża szefowa zawsze pomaga mu to załatwić Miło się z Tobą pisze, a poza tym jesteś nie ocenione źródło informacji))
Buziaki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(madziamadzia)
Wiking
znajomosc angielskiego mam bardzo dobra ale nie kazdy lekarz i polozna takowa posiada a to jest operacja wiec kontakt po zabiegu jest wazny
a przy cc wcale nie ma narkozy tylko znieczulenie w kregoslup i jestes swiadoma wszystkiego chyba ze bylyby powiklania wtedy dostajesz plytka narkoze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(madziamadzia)
Wiking
ale co tam bedziemy sie spierac ja lekarzem nie jestem wiec wierze w to co mi powiedzieli specjalisci
a jak oceniacie opieke nad ciezarna w Norwegii
ja czuje lekki niedosyt ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok